Iklan

Wednesday 26 December 2012

RESEPI KARIPAP KENTANG

Hari ni berjalan2 meninjau blog orang, terjumpa gambar karipap yang tetiba mengiurkan...terus lapar! Aku nak kongsikan jugalah kat sini resepi2 yang diberi. nampak macam senang je nak buat. Mungkin lepas ni nak trylah ;)


Cer tengok gambar karipap tu...tak ke sedap dengan inti yang penuh cenggitu...nyum nyum!

Okey, kat bawah ni resepinya...atau bolehlah ke blog empunya resepi sendiri yang aku dah kreditkan kat atas tu.


DOH KARIPAP

Bahan-bahan:
4 cawan tepung
2 sb margerin
1/2 cawan minyak
3/4 cawan air
1/2 sk garam

Cara-cara:
  1. panaskan margerin + minyak dlm periuk. tutup api.
  2. tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti).
  3. dh sejuk siket, campur garam n air.
  4. Uli-uli.. siap! buleh wat karipap ikot suka inti apa..

INTI

Bahan-bahan :
1 keping dada ayam tanpa tulang -dicincang halus
3 ketul ubi kentang -dipotong dadu
1 labu bawang besar -dipotong dadu
2 ulas bawang putih -ditumbuk lumat
1 inci halia -ditumbuk lumat
2 sudu makan cili kering kisar -optional bagi yang suka pedas
2 sudu serbuk kari daging
sedikit minyak untuk menumis
1 kiub pati lembu knorr -boleh ganti dengan kiub ayam @ bilis
air secukupnya
2 sk gula
garam secukupnya

Cara - cara :

  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, halia dan bawang besar hingga wangi. Tambahkan cili kering kisar dan serbuk kari. Tumis hingga garing atau pecah minyak.
  2. Masukkan ayam cincang, kacau sebati. Seterusnya campurkan kentang dalam bahan tumis. Kacau rata dan perasakan dengan kiub pati lembu. 
  3. Tambahkan air sehingga tenggelam paras bahan tadi.
  4. Masak sehingga kentang empuk dan air sedikit kering.
  5. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
  6. Apabila air dah cukup kering, tutup api, biarkan sedikit sejuk baru boleh guna untuk buat karipap.



No comments:

Post a Comment

Apa pendapat anda?

CORETAN YANG LALU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...