Iklan

Tuesday, 25 December 2012

MAKANAN KEGEMARAN RASULULLAH S.A.W


Di bawah ni adalah di antara makanan2 kegemaran Rasulullah kita. Aku dapat dari FB. Mungkin berguna juga untuk kita yang ber'TTC' ni. 

Baru ku tahu yang tembikai ni baik untuk badan sebab selalu dengar orang cakap tak boleh makan tembikai banyak2 sebab sejuk. Cendawan pun ada...my favourite tu tapi En. Mat Naat a.k.a hubby aku tu tak suka bebenor dengan cendawan. Selera kami memang selalu berbeza. :( 

Okeylah, lepas ni nak masukkan dalam list tahun depan...makan tembikai, cendawan & delima banyak2. Tapi cendawan apa ek? Cendawan ni mahallah pulak! Berkorban apa sajalah....1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.


2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.


3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.


4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut


5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.


6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi perwatakkan dan wajahnya.


7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan. Menguatkan belakang,memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.


8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.


9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.


10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.


11. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.“Hati yang bersih dapat melahirkan pemikiran yang waras. Maka, ‘suapkanlah’ ia dengan makanan dari sumber yang halal dan berkhasiat.” ~Wallahullam

No comments:

Post a Comment

Apa pendapat anda?

CORETAN YANG LALU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...